Skåningar påstår ofta att de har närmare kontinenten än övriga Sverige. Frågan är dock om detta har gjort dem mer öppna för influenser från andra håll. Med tanke på framgångarna för partier som Sjöbopartiet, Skånes väl och Sverigedemokraterna kan detta diskuteras. Det ska dock sägas direkt att det sistnämnda partiets ledare, Jimmie Åkesson, inte är från Skåne. Han föddes förvisso i Ivetofta i Bromölla kommun, men växte upp i Sölvesborg, i Blekinge.
Det verkar dock som om manga skåningar skulle behöva röra lite mer på sig, och se mer av världen. Ett sätt kan vara att använda en Apollo kampanjkod för att få rabatt på en resa utomlands. Då kan man skaffa sig lite perspektiv på saker och ting, och inse att även om Österlen är fint så har Cypern också en charm, och även om Ale Stenar är mäktigt så är Petra i Jordanien ännu mäktigare.
Det handlar inte om att få skåningar att sluta gilla Skåne, det handlar om att få dem att inse att varje del av jordklotet har sin charm. För det behöver man för det mesta inte besöka varenda hörn av jorden, men man måste definitivt lämna Skåne, och helst även Nordeuropa. Att resa till Danmark räcker inte.