Att köpa och äga båt kräver noggrannhet och kunskap. För att göra ett lyckat köp ska du kolla upp båten och säljaren ordentligt. Innan du beger dig ut med båten bör du lära dig allt om båtlivet för att vistelsen på sjön ska bli så bra som möjligt.
Att köpa en båt är ett kärt besvär. Men det kan bli en lång resa om du inte gör ett genomtänkt köp. Det finns många tips för att du ska göra ett lyckat båtköp. Du måste tänka på allt från vilken båt du ska ha till försäkring. Om du vill ha en bra försäkring ska du kolla in Svenska Sjös båtförsäkringar som erbjuder alla försäkringstagare smidig skadehantering. De kan hjälpa dig med allt gällande försäkringar.
Tips inför båtköpet
När du ska köpa själva båten är det en bra idé att skriva en kravlista på vad du vill kunna göra med båten. För att hitta rätt båt gäller det att vara påläst och veta vad du är ute efter. Om du har ett starkt köpsug är det bra att försöka hålla det i schack och skynda långsamt. Om du ska köpa en begagnad båt ska du absolut anlita en besiktningsman som går igenom båten ordentligt. Du vill inte stå där med en rasad motor precis innan sommarsemestern på sjön ska börja. Du ska också fråga om båtens historia och tidigare ägare om det är en begagnad båt. Tänk också på att provköra båten innan du betalar hela summan. Det är också viktigt att du får kvitto och köpekontrakt från säljaren.
Checklista inför köpet:
- Kontrollera hela båten noggrant
- Provkör alltid båten
- Kontrollera att båten är CE-märkt
- Kontrollera service och servicebok
- Kolla upp säljaren
Lär dig allt om båtliv
Innan du beger dig ut med båten första gången ska du se till att du har den kunskap som krävs för båtlivet. Lär dig hantera din fritidsbåt och ha koll på grunderna i navigation innan du beger dig ut. Många båtklubbar har utbildningar för förarbevis. Skepparexamen kan vara aktuellt men det beror på hur stor båt du har. Det finns också sjöväjningsregler och sjömärkning som du bör känna till. Det viktigaste är att se till att alla på båten har flytväst på sig och att du har möjlighet att larma sjöräddningen om något skulle inträffa.