Skåne är ett av Sveriges vackraste landskap, i alla fall om du frågar skåningarna själva. När det gäller bilkörning ställer klimatet unika krav på vinterdäcken. I den här artikeln får du lära dig hur du väljer rätt vinterdäck i Skåne.

Underbara Skåne, platt och vidsträckt med närhet till resten av Europa och allt som kontinenten har att erbjuda. Vintrarna är vanligtvis milda och somrarna bjuder för det mesta på lite mer sol än vad de får i de norra delarna av Sverige. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket att klaga på. Vintern och naturen i södra Sverige ställer dock särskilda krav på dina vinterdäck, vad ska du satsa på dubbat eller odubbat? Och när ska du skifta från sommardäcken?

Lagen om vinterdäck – en “gummiparagraf”

Lagen om vinterdäck är, som SVT Nyheter skriver, en “gummiparagraf”. Vad de menar med det är att det finns en period då det är tillåtet att du sätter vinterdäck på bilen och en då du måste ha vinterdäck. Du får ha dubbade vinterdäck mellan 1 oktober till och med 15 april, den obligatoriska perioden sträcker sig mellan 1 december till 31 mars. I Skåne, som har ett betydligt mildare klimat än norra Sverige räcker det ofta med att ha vinterdäck under den obligatoriska perioden. Det ställer inte mindre krav på däcken.

Vinterdäcken som passar för Skånes klimat

vinterdäckVinterdäck som passar för skånska förutsättningar ska ha några specifika egenskaper:

  • De ska klara både asfalt och terräng på ett bra sätt
  • Helst vara dubbfria
  • Vara prisvärda och hålla hög kvalitet

Den ständiga frågan för många bilister är om de ska välja dubbade eller odubbade vinterdäck.
Eftersom väglaget i Skåne vintertid mestadels är vått och slaskigt och många gator i de tätbebyggda delarna i södra Sverige har förbud mot dubbdäck är odubbat förmodligen att föredra. Finns det några däck du ska undvika? Om du frågar Aftonbladets väl ansedde motorreporter Robert Collin är så kallade högfartsdäck helt värdelösa. De fungerar enligt honom inte alls på isigt eller snöigt väglag, även om väl just den faktorn inte spelar lika stor roll i Skåne som i övriga Sverige. Det säger han till Sydsvenskan.