Föreningen Spettet som enligt ryktet är en sammanslutning med syfte att bryta loss Skåne från Sverige, med en eventuell förhoppning om att närma sig Danmark, är enligt media bara en myt. Däremot finns det ett par sammanslutningar med samma syfte som inte bara är myter.

Ett antal partier har bildats i Skåne på senare år med ambition och syfte att frigöra Skåne från resterande Sverige. Man vill se ett Skåne med självstyre, självständighet och dessutom med egna fotbolls-, handbolls- och hockeylandslag i kommande världsmästerskap.

Många av dessa partier menar att banden och kommunikationerna till Danmark ska förbättras. Malmö som är Skånes största ort, och som redan har bra kommunikationer till Köpenhamn, är givetvis självutnämnd centralort för organisationer som drömmer om ett Skåne som en egen fri stat.

Den allmänna uppfattningen i dessa rörelser är att grunden för självständighet och självstyre är att den skånska folkmajoriteten har en annan uppfattning, eller mentalitet, än den som man väljer att kalla den ”uppsvenska” uppfattningen.

Det faktum att skåningarna har haft fler danska än svenska kungar och att språket samt att landskapet liknar det danska kanske stöder teorin att mentaliteten skåningar och danskar emellan också har vissa likheter.

I framtiden kanske svensken får åka utomlands för en shoppinghelg och för att turista i Malmö, Lund och Kristianstad. Det är inte svårt att hitta hotell i Malmö för den som som redan nu vill åka till Skåne och ta reda på om det ligger nån sanning i påståendet att det förekommer en annan mentalitet i de södra delarna av vårt avlånga land.

Skåningarna får då i sin tur får skidturista i Sverige för lite utförsåkning då Magleröd, på Söderåsen, med sina 212,2 meter är Skånes högst punkt och därmed inte bjuder på några längre pister.