Att friluftsliv är populärt i landets södra regioner är ingen nyhet, men vart är friluftslivet som bäst? I skånska Kristianstad som varit Skånes bästa friluftskommun och faktiskt näst bäst i hela landet inom sin genre – men visst går det även att utöva friluftsliv i stadsklimat, i alla fall om man ska tro en undersökning som gjorts i Sverige, Norge och Danmark.
När det kommer till natur och friluftsliv så ligger Skåne i framkant, eller i alla fall Kristianstads kommun som år 2012 var nära att knipa utmärkelsen “Sveriges friluftskommun” som sedan år 2010 delas ut av bland annat Naturvårdsverket och Svenskt friluftsliv i syfte att värna om landets friluftsliv. Men hur har man kommit fram till detta? Jo, genom en enkät som besvarats av 254 av landets 290 kommuner vilken resulterade i att Kristianstad som hamnade högst på listan i Skåne och näst bäst i hela landet, skriver Kristianstadsbladet. Men i år snuvades kommunen på sin förstaplats i landskapet av Lund och får istället stoltsera med att helt enkelt vara näst bäst i Skåne i år igen. Men inte hänger kristianstadsborna läpp för det inte, här har man en rad populära mål för friluftsintresserade såsom Bockeboda, Kjugekull, Klackabacken och Balsberget. Och det råder heller ingen tvekan om att vattnet påverkar friluftslivet då det även finns en rad båtplatser, fiskemöjligheter och kanotleder, skriver tidningen Norra Skåne. Men man ska inte tro att det bara är i skog, sjö och mark som man kan spatsera omkring i friluftskläder och friluftsutrustning – frilustsliv går även att avnjuta i stadsklimat.
Friluftsliv i storstan
Enligt en undersökning som företaget OnePoll gjort, som involverat 1 200 personer i Sverige, Norge och Danmark om friluftsliv, visar att tankarna gällande vad som man anser går under begreppet håller på att förändras, skriver Sydsvenskan. Något som bland annat kom upp bland svenskarna är att åtta av tio tycker att friluftslivet får dem att slappna av och över hälften av de tillfrågade svenskarna svarade även att friluftslivet likväl kan upplevas i storstan som i naturen. Vad detta beror på, säger universitetslektor Ebba Lisberg Jensen vid Malmö högskola, som forskar kring relationen människa-natur till tidningen, kan vara en pågående trend som just nu utspelar sig i och med urbaniseringen. Bland annat säger hon hur saker som att man rekreerar sig i stadsnära miljö genom att exempelvis bo på hotell och grilla i parken, badar vid klipporna eller liknande allt mer accepteras som en del av just friluftslivet. Detta innebär att friluftsliv alltså inte längre enbart är synonymt med skog och mark utan även utomhusmiljöer närmare storstäderna – vilket på ett sätt gör friluftslivets fördelar mer nåbara för en större grupp människor och inte bara för dem som klättrar i berg eller paddlar kajak.
Vad sa undersökningen mer?
- 78 procent av svenskarna anser att friluftsliv utomhus förbättrar deras liv och fler än hälften av tillfrågade svenskar uppfattar friluftslivet som en viktig komponent för lycka.
- Hälften av alla tillfrågade anser sig ha friluftsliv integrerat i sin vardag och livsstil samtidigt som 54 procent även önskar sig mer tid att vara utomhus.
- Mest tid på friluftsliv lägger danskarna med omkring 4 timmar i veckan, norrmännen kommer tvåa med omkring 3 och en halvtimme och svenskarna hamnar sist med sina 3 timmar och tio minuter friluftsliv i veckan.