Skåne bjuder på många härliga naturupplevelser, men också på fästingar som kan bära på sjukdomar som TBE och borrelia. I och med de milda vintrarna ökar antalet fästingar i Skåne. Ska du dit för att campa är det därför viktigt att du är uppmärksam på symtom och skyddar dig mot fästingar.

Symtom på borrelia innefattar hudrodnad runt det ställe där du fick fästingbettet. Det kan dröja mellan 1—4 veckor efter att du blivit biten innan rodnaden dyker upp. Det, tillsammans med symtom som värk, trötthet, ledbesvär och feber kan vara tecken på borrelia. Misstänker du att du eller din familj drabbats kan du för att få hjälp och råd vid sjukdomar som borrelia ta kontakt med doktor.se. De kan hjälpa dig att ställa en diagnos och skriva ut läkemedel utan att du behöver leta upp en vårdcentral.

TBE vanligt i Skåne

fästingUnder senare år har allt fler skåningar smittats av TBE, särskilt i de sydöstra delarna. Till skillnad från borrelia finns det vaccin mot TBE, och därför rekommenderas du som ska tillbringa mycket tid i skog och mark att vaccinera dig mot TBE. Det gäller oavsett årstid, eftersom fästingarna vaknar till liv vid fem plusgrader.

”Så i Skåne kan man säga att vi har fästingsäsong året om,” säger distriktssköterskan Ann-Margareth Lundin till Ystads Allehanda.

Skydda dig mot fästingbett

En viktig del i att hålla dig frisk är att skydda dig mot fästingbett. Ta till exempel på dig långbyxor och stoppa ned dem i skorna eller strumporna om du ska gå i vildvuxen terräng. Ta också för vana att leta efter fästingar varje gång du kommer hem och plocka bort dem så snart du upptäcker dem. Våga njuta av naturen – med lite försiktighetsåtgärder kan du minska risken för sjukdomar betydligt.