Vad som började med en anspråkslös men tydlig demonstration på trappan till Sveriges riksdag har blivit en global rörelse. Greta Thunberg är nu en favorit till att vinna Nobels fredspris och är förgrundsfigur för en miljörörelse som omfattar hela jorden.

natur hållbarhetGreta Thunberg har på bara ett drygt år och blott 16 år gammal blivit någon som världens ledare tar på allvar. På bara några veckor har USA och Rysslands respektive presidenter båda känt sig nödgade att kommentera på henne. Förmodligen är det väl så att de känner sig hotade. Thunberg kompromissar nämligen inte med sitt budskap, vilket många andra som nått hennes framgångar har gjort. I hennes värld finns det ingenting människor gör som är miljövänligt. Sant som det är finns det ändå saker du kan göra som är bättre än att inte göra någonting.

En uppmaning till alla att leva mer hållbart

Greta Thunberg har blivit en galjonsfigur för en rörelse som tidigare var ansiktslös. Hittills är det tveklöst till det bättre. Hon är någon för människor att samla sig kring som ger röst åt en frustration som många upplever. Hon talar uppåt, till en makt som i många fall förefaller direkt ovillig att fatta de svåra beslut många forskare menar att klimathotet kräver. Men även om hon talar uppåt får det inte glömmas att hennes budskap också innefattar en uppmaning till alla att bidra till ett mer hållbart samhälle. I det sammanhanget är det lätt att glömma betydelsen av att ha rätt uppvärmning hemma. Hos https://20grader.se/ finns värmepumpar och annan utrustning för din inomhusmiljö – utrustning med långa garantitider och miljömärkning.

Andra hållbara saker du kan göra som sällan uppmärksammas

  • De flesta har möjlighet att kompostera idag, men inte alla gör det. Om du bor i lägenhet – ta vara på de där bruna påsarna som du brukar kunna hitta i husets tvättstuga.
  • Gå till biblioteket – varför ska du fylla bokhyllan hemma med böcker som du aldrig kommer att läsa igen?
  • Res kollektivt eller ännu hellre, om du har möjlighet, börja “telependla” – det betyder att du jobbar hemifrån och håller kontakt med kunder och kollegor via mobilen eller Skype.