Luftvärmepumpar är ett av de enklaste, mest kostnadseffektiva och miljövänliga sätten du kan värma upp ditt hus på. De kan vara särskilt bra för dig som bor i hus i Skåne.

Har du ett hus som värms upp med direktverkande el? Vill du sänka dina uppvärmningskostnader samtidigt som du också gör en insats för miljön? Då finns det flera saker som talar för att en luftvärmepump kan vara ditt bästa alternativ. För dig som bor i Skåne kan en Bosch värmepump vara det bästa valet, både för plånboken och miljön.

Särskilt passande för Skånes klimat

luftvärmeLuftvärmepumpar passar särskilt bra för klimatet i Skåne, som överlag är lite mildare än längre norrut i Sverige. Luftvärmepumpar fungerar som bäst om temperaturen inte understiger 10-20 minusgrader. Det förmodligen mest attraktiva för många husägare är att en värmepump kan spara pengar på sänkta energikostnader.

Tjäna tillbaka investeringen på några år

Enligt Svenska Dagbladet sparar den som byter till luftvärmepump i genomsnitt in 25% mot vad de annars skulle betalat. Det betyder att den som investerar i en luftvärmepump tjänar tillbaka pengarna relativt snabbt, vanligtvis inom 3-5 år. De kräver dessutom lite underhåll. Den enda egentliga typen av driftunderhåll som krävs är att du någon gång i månaden dammsuger luftvärmepumpens inlopp på insidan av huset. Installationen är enkel den också, men exakt hur enkel beror på hur planlösningen ser ut i ditt hus. Ju mer öppen den är, desto enklare blir det.

Steglös justering ger energieffektiv uppvärmning

Luftvärmepumpar fungerar på så sätt att de hämtar värme ur luften utomhus som de sedan pumpar in i huset. Det beskrivs ofta som en process som påminner om vad som sker inne i ett kylskåp, med skillnaden att den är omvänd. I kylskåp pumpas värmen ut, när du utrustar ditt hus med en värmepump så pumpas varm luft in. Luftvärmepumpar fungerar särskilt väl till hus som värms upp med direktverkande el. Det beror delvis på att luftvärmepumpar från Bosch är konstruerade på så sätt att de går att ställa in steglöst. Du kan med andra ord justera värmepumpens effekt till att väldigt precis motsvara ditt hus uppvärmningsbehov. Överskottsproduktionen blir i och med det minimal.